De 11 genomineerde films van Twente Short 2022
De Morgenstond – Isabel Koens
Herman Schepers is al bijna 35 jaar bakker in Sleen, een klein dorpje in Zuidoost-Drenthe. Het is zijn passie, zijn vak, of zoals hij het zelf zegt: een levensstijl. Hij is genomineerd voor de prijs ‘Beste Echte Bakker van Nederland 2022’. In deze mini-doc geeft Herman een kijkje in zijn bakkersleven en zie je de aanloop naar de uitreiking van de felbegeerde prijs.
‘De Morgenstond heeft goud in de mond’. Vroeg opstaan loont.
Isabel Koens is laatstejaars student journalistiek. De mini-doc heeft zij gemaakt tijdens haar minor Audiovisuele Storytelling op het Saxion in Enschede.
Honkvast – Barbara de Baare
Boertje Wassink, geboren in 1925 en nooit getrouwd, lijkt het eeuwige leven te hebben. In de uiterwaarden van de IJssel speelt zijn leven zich af, alleen overgebleven samen met zijn laatste trekpaard Helena. Ook al lijkt de tijd stil te hebben gestaan op de boerderij, Hendrik Jan staat op zijn manier midden in het leven en is tevreden met alles wat er nog is. Hij wacht geduldig af wanneer het tijd is om afscheid te nemen en de hoge hoed van de koetsier voor zijn raam verschijnt.
‘Honkvast’ maakt deel uit van een serie korte documentaire portretten, onder de titel ‘Met uitsterven bedreigd’. De serie is gemaakt voor Omroep Gelderland.
Scenario, regie, montage: Barbara de Baare. Camera: Coen van Ouwerkerk, Alwin van den Brandho
Geen gordijnen – Yannic Nierkens
Er is een specifieke groep mensen die ‘s nachts nooit lijkt te slapen. Wie zijn deze mensen en wat houdt ze wakker?
Wakker – Michiel Kole
Een film waarin spoken word en film worden gecombineerd, gemaakt door Brahma T Ramsodit (spoken word) en Michiel Kole (film). Een samenwerking die is ontstaan door een productie voor Sheltersuit, maar die vanuit eigen passie is voortgezet in deze korte film. Brahma T Ramsodit en Michiel Kole zijn net terug uit LA, waar zij een prijs hebben gewonnen voor beste spoken wordmovie, maar ook gelijk een nieuwe film hebben opgenomen.
Artiest en concept: Brahma T Ramsodit. Regie, concept, camera, edit: Michiel Kole. Sound Design: Maurits Handlogten. Gaffer: Wieger Dam. Actrice: Marjolein Jonkman
DAVAI – Charlotte Rietbergen
Korte film waarbij de muziek leidend is. Het idee is ontstaan uit de fascinatie voor het werk van de Russische dichteres en beeldend kunstenares Nastya Denisova.
Renán Zelada Cisneros componeerde een muziekstuk voor zang, strijkkwartet en elektronica dat ondersteund wordt door het beeld. De rode draad in de film is een gedicht van de Russische dichter Anastasia Denisova: Malaya Sadovaya. Het gedicht eindigt met ‘Davai’ wat ‘Kom op’ betekent.
Niet gezien willen worden, behalve door die ene persoon. Iedereen wil in bepaalde mate bemind worden, gezien worden, zijn gelijke vinden. Maar om dat te bereiken moet je iemand binnenlaten en vooral zelf naar buiten gaan, weg van je veiligheid. DAVAI vertelt zonder dialoog maar met beweging en muziek een verhaal over twee mensen die met elkaar verbonden lijken te zijn. Filmmaker Lola Mooij en componist Renan Zelada hebben deze film als ode aan deze breekbare soort liefde gemaakt.
Producent: Charlotte Rietbergen. Regisseur: Lola Mooij
Watched – Iris Kouwenberg & Shabnam Kermani
Watched is een combinatie van een stopmotion en 2d digitale animatiefilm met een soundtrack gecreëerd door Shabnam Kermani. Watched gaat over een meisje dat zich content bekeken voelt. Het gaat over paranoïde die vanuit onszelf voorkomt waarbij je het gevoel kan hebben dat alle ogen op jou gericht zijn. In haar droom komt ze terecht in een wereld waar alle ogen op haar gericht zijn.
Quarterlife Cruisers – Karlijn Koel
Twee 30-something besties staan op het punt om hun tienerjaren te herbeleven bij een rockconcert, als ze besluiten om het vanavond nog iets spannender te maken. Ze ontmoeten de achttienjarige Anton die hen weer jong laat voelen. Het is zoals vroeger: zorgeloze lol, puberale seksuele spanningen, fantaseren over drugs en de zinderende belofte van één hele wilde avond. Of toch niet? Deze roadtrip doet twee vrouwen zich realiseren dat zij zich vastklampen aan iets wat er niet meer is.
De film won het 48 hour filmfestival in Eindhoven en werd ingezonden voor de wereldfinale in Washington. Hier eindigde de film bij de beste vijf van de 4.000 inzendingen. Als prijs werd de film vertoond op het filmfestival in Cannes. Ondertussen is de film meer dan 20 keer geselecteerd in binnen- en buitenland en hebben de makers meerdere nominaties en awards in ontvangst genomen.
Het verborgen reisbureau van oom Tahar – Chris Frieswijk
De gastvrije bejaarde Tahar stelt zijn appartement in het noorden van Tunis open voor Couchsurfers van over heel de wereld. Hij biedt de reizigers kosteloos een slaapplek aan en maakt er werk van ze het ware Tunesië te laten zien. Backpacker Ali uit de Malediven is een van hen. De tachtigjarige Tahar leeft naar één gouden regel: neem enkel wat je nodig hebt en geef weg wat je kunt missen. Dat gaat prima samen met het online gastvrijheidsplatform Couchsurfing, maar belangrijker nog: hij vindt het ook gewoon heel gezellig.
Regie: Chris Frieswijk. Camera: Chris Dunnink. Productie: Bureau Beeldtaal Filmmakers (Deventer) en Moondocs (Amsterdam) in samenwerking met De Ontmoeting.
Schuld – Patrick Carelsz
Directed by – Chiara Pastoor
Panorama – Daniël Beckers
Wim en Bep hebben veel rondgereisd. Nu ze aan huis gekluisterd zijn is hun wereld veel kleiner.