NIEUWS Juli 2023 – TWENTS PROJECT MINIKRONIEKEN WINT PRESTIGIEUZE PRIJS VAN HAARLEMS FONDS

Het Oldenzaals Filmfestival is dit jaar gastheer voor de uitreiking van een prestigieuze prijs die is toegekend aan één van onze samenwerkingspartners: Masja de Roy van Minikronieken. 

Samenwerking Filmhuis Oldenzaal met Suriname

 

De Hengelose Masja de Roy startte tien jaar geleden het filmproject Minikronieken. Hierin begeleidt ze amateurs en beginnende filmmakers bij het maken van films over ‘het leven’. Doel is om in film levensverhalen te vertellen die geschikt zijn voor een groter publiek.

Ze verdient de filmprijs van het Hogenbijl Fonds voor haar niet aflatende inzet waarmee ze deze filmprojecten keer op keer opstart en vormgeeft. Het Hogenbijl Fonds beheert het nagelaten vermogen van de eigenaren van de platen-/ muziekwinkel Hogenbijl in Haarlem. Omdat de heer Hogenbijl naast de muziek ook een passie had voor filmmaken, wordt het nagelaten geld nu jaarlijks besteed aan twee prijzen van €15.000, voor film en muziek.

Die passie voor filmmaken toont Masja de Roy met haar project Minikronieken. Ze heeft met tientallen scholen en culturele organisaties in Oost-Nederland gewerkt en start momenteel een samenwerking op met Suriname. Om deze projecten te bestendigen zal ze het prijzengeld gaan inzetten.

Filmhuis Oldenzaal heeft een samenwerking met Masja in het kader van het Oldenzaals filmfestival. Op de zaterdagmiddag worden er Minikronieken vertoond met een internationaal thema. In 2023 is dat thema de band tussen Nederland en Suriname. Filmhuis Oldenzaal en Minikronieken hebben hiervoor de samenwerking gezocht met de Surinaamse culturele organisaties 94GreenTV en Raining Colors Foundation. Het doel is om op het festival Minikronieken te vertonen over en door Surinamers.