Skip to content

TWENTE SHORT

Twents Festival van de Korte Film heet nu TWENTE SHORT.

Eerste lustrum Twente Short, Twents Festival van de Korte Film

Op zondagmiddag 14 november organiseert Filmhuis Oldenzaal de 5e editie van Twente Short, het Twents Festival van de Korte Film. Een groep enthousiaste filmliefhebbers werkt al maanden aan een boeiend programma. Na de opening door Patrick Welman, burgemeester van Oldenzaal,  worden er 11 genomineerde korte films vertoond. Die zijn  geselecteerd door de vakjury. Het is nog steeds mogelijk om met korte films van maximaal 10 minuten deel te nemen aan dit eerste lustrum. Een unieke gelegenheid om je korte film aan een groot publiek te laten zien op een doek van 9 x 4 meter en met professioneel geluid. Je kunt nog tot 28 oktober je korte film inzenden.

Prijswinnaars ontvangen het gouden, zilveren of bronzen Boeskoolmenneke.

Daarnaast is er een publieksprijs en de Twentse filmprijs.

Na de pauze vertelt Dennis Alink over zijn nieuwste Twentse speelfilm “One of us” en natuurlijk laat hij ook al wat fragmenten van de film zien. De film speelt zich o.m. af in Ootmarsum en Oldenzaal. De tweede gast die middag is Ronald Voort, een bekende cineast en documentairemaker uit Almelo. Hij vertelt over zijn werk voor o.a. NPO, RTL en vele andere omroepen en organisaties aan de hand van fragmenten uit zijn films.

De presentatie van Twente Short wordt op een geheel eigen wijze verzorgd door Magda Nij Bijvank. Magda is een veelzijdige artiest die o.m. ook meespeelde in Hanna van Hendrik.. 

Na de prijsuitreiking is er een gezellige nazit voor alle inzenders van films en een netwerkbijeenkomst.

Dit lustrum vindt plaats op 14 november in Stadstheater De Bond in Oldenzaal. Deelname kan met een of meerdere films.  Meer informatie over (het deelnemen aan) dit bijzondere filmfestival is te vinden op de website van Filmhuis Oldenzaal: www.filmhuisoldenzaal.nl/twenteshort/

Tel. 0653895649

Vrijdagmiddag 12 november wordt het eerste Twents Jongeren Filmfestival gehouden


Kom met je vrienden en familie naar het Twents Jongeren Filmfestival! Op vrijdagmiddag 12 november.

Tijdens het Twents Festival van de Korte Film, nu Twente Short, waren vaak films van scholieren in Stadstheater De Bond te zien. Filmhuis Oldenzaal wil graag de korte films van jongeren een eigen plek geven. Dit jaar (2021) starten we met een Twents Jongeren Filmfestival in samenwerking met Maakplaatsen (bij de bibliotheken), Filmhub Oost en Tetem.

Vrijdagmiddag 12 november wordt het eerste Twents Jongeren Filmfestival gehouden in Stadstheater De Bond. Start 15.00 uur. De inloop is vanaf 14.30 uur. Het gehele programma duurt ongeveer twee uur.

Iedere schoolvakantie is er een workshopaanbod voor de Maakplaatsen in 14 Twentse gemeenten bij de bibliotheken. Vanuit deze Maakplaatsen worden films ingezonden. Tevens doen zes brugklassen van VO-scholen uit zes gemeenten uit de regio mee met dit project. Bij de VO- scholen wordt onder schooltijd gewerkt aan het maken van de films.

De Maakplaatsen staan deze herfstvakantie in het teken van het filmfestival. Het aanbod is een ‘Filmdagproject Mediawijsheid’ en is bedoeld voor scholieren van 10-14 jaar. Deelname aan de High Tech Maakplaatsen is gratis. Tijdens de filmprojectdag wordt veel aandacht besteed aan mediawijsheid: hoe breng je een ander in beeld, hoe wil je zelf wel of niet worden vastgelegd. De deelnemers werken in twee groepen aan de productie van een korte film. Thema is duurzaamheid. De helft acteert, de andere helft regisseert of doet camerawerk.

Na afloop van de Maakplaatsen worden de films getoond aan de deelnemers en (groot)ouders/verzorgers. De tien beste inzendingen zijn te zien op het Twents Jongeren Filmfestival.

Het programma voor vrijdagmiddag 12 november ziet er als volgt uit:
Opening van het eerste Twents Jongeren Filmfestival;
Tien genomineerde korte films worden ’s middags vertoond, gemaakt door jongeren bij Maakplaatsen en deelnemende brugklassen van VO-scholen uit de regio. Deze genomineerde films zijn geselecteerd door een deskundige jury;
Pauze;
Een Q en A met Marie-Anne Faustinelli, kunstenaar uit Arnhem. Marie-Anne Faustinelli (1995) maakt vette muziekvideo’s. Ze laat zien hoe ze dat doet. De thema’s van haar films zijn erg actueel;
De prijswinnaars 2021 worden bekend gemaakt. Er is een Publieksprijs. Het publiek kan stemmen op een van de tien genomineerde korte films.

De presentatie van het Twents Jongeren Filmfestival is in handen van Emma Bouman, projectmedewerker bij Filmhub Oost. Emma heeft een achtergrond in de kunsteducatie en is heel erg enthousiast voor filmeducatie.

Reserveer online je gratis kaartjes, via filmhuisoldenzaal.nl
Je ontvangt binnen enkele minuten een bevestiging per mail. Je kunt jouw ticket bij het Stadstheater laten zien op je smartphone of tablet, of je kunt je ticket printen en meenemen.

Locatie: Stadstheater De Bond in Oldenzaal, een (film)zaal met 300 stoelen, een doek van 9 x 4 meter en Dolby Surround 5.1/7.1 geluid.

PROMO TWENTE SHORT 2021