Skip to content

TWENTE SHORT

persbericht van Twente Short

Ronald Zuidinga wint gouden Boeskoolmenneke.

Zondag vierde Twente Short, Twents Festival van de Korte Film feestelijk haar eerste lustrum in Stadstheater De Bond. Na de officiële opening door burgemeester Patrick Welman werden de elf genomineerde films vertoond. Op dit Twentse Filmfeest ging de eerste prijs naar Ronald Zuidinga met zijn film “Pim wil oversteken”. De vakjury bestaande uit Jauke Boerdam, Rick Floot en Dennis Alink vonden zijn film de beste.
Ronald won ook de Twentse Filmprijs. De jury was onder de indruk van de prachtige Twentse landschappen in de film.
De tweede prijs was voor Frederieke Mooij met haar animatiefilm over jeugdherinneringen “Forever a Kid”. Zij ontving uit handen van de jury het zilveren Boeskoolmenneke. De animatiefilm over een klein meisje dat troost zoekt bij haar ouders “Reus” van Ylva Ernst was goed voor de derde prijs, het bronzen Boeskoolmenneke.
De publieksprijs ging eveneens naar de film “Pim wil oversteken”

Dennis Alink
Het tweede deel van het programma was voor de professionele filmmakers Dennis Alink en Ronald Voort. Dennis liet de eerste beelden zien van zijn nieuwe Twentse speelfilm “One of us”. Deze gedreven Oldenzaalse cineast die nu in Amsterdam werkt en woont pleitte voor veel meer aandacht voor verfilming van Twentse verhalen. De Beentjes van St. Hildegard is daar natuurlijk een prachtig voorbeeld van.

Ronald Voort
Deze cineast uit Almelo is een veelzijdig filmmaker. Zijn nieuwste documentaire “In het belang van het kind” behandelt een schrijnend actueel thema, misstanden in de jeugdzorg. Hij maakt duidelijk dat beelden zoveel krachtiger zijn dan alleen woorden.
Zowel bij Dennis als Ronald kregen de bezoekers uitgebreid de gelegenheid om vragen te stellen aan deze twee professionals.

Twents Jongeren Filmfestival

eerste keer het Twents Jongeren Filmfestival

Vrijdagmiddag 12 november werd voor de eerste keer het Twents Jongeren Filmfestival georganiseerd. Bij de ticketlijn van het Filmhuis Oldenzaal kwamen veel aanmeldingen binnen, de zaal werd 12 november gevuld met zo’n kleine honderd bezoekers, het merendeel jeugd. De sfeer was van meet af aan goed. Bij binnenkomst speelde Chris Egbers zijn nummers in een akoestische setting samen met twee bandleden.

De middag werd officieel geopend door Emma de Nooij, voorzitter van de Oldenzaalse Jeugdraad. Ze gaf aan dat de Jeugdraad het Filmhuis gaat ondersteunen bij de opzet van een Filmraad die adviezen geeft op het gebied van programmering, planning en uitvoering. Daarna een kort interview met Liesbeth Dales, coördinator van het Jongeren Filmfestival. Zij vertelde waarom het van belang is om dit soort activiteiten te organiseren voor de jeugd. Loes Schippers van Tetem gaf kort aan hoe haar organisatie betrokken werd bij het Twents Jongeren Filmfestival. Tetem stond garant voor het maken van de filmpjes middels dag projecten bij bibliotheken en bij een aantal scholen voor voortgezet onderwijs in de regio. In totaal werden 21 filmpjes gemaakt. Uiteindelijk werden 10 films genomineerd door een vakjury.

Het middagprogramma was speciaal samengesteld voor jongeren. Normaliter wordt in het theater verwacht dat het geluid van je mobiel wordt uitgezet;  vrijdagmiddag mochten de scholieren hun mobiel gebruiken voor het beantwoorden van stellingen, voor het digitaal stemmen en voor het uitvoeren van een digitale opdracht in de pauze. Dit alles werd gedaan middels de LessonUp.app, die ook veel in het onderwijs wordt gebruikt. De digitale opdracht kwam voort uit de presentatie van Marie-Anne Faustinelli. Van deze jonge kunstenaar uit Arnhem werd eerst een muziekvideo getoond “Koop een nieuwe”, een film met veel felle fluoriserende kleuren, beats en dans.  Met deze film zet zij kijkers op een leuke manier aan het denken. Ze geeft een beeld van een consumptie maatschappij waar producten snel worden afgedankt en worden vervangen door nieuwe. In de muziekfilm komen veel nep-merken voorbij. De kinderen mochten, wanneer ze dat leuk vonden, in de pauze een foto maken van een nep-merk. Deze opnames werden meteen na de pauze bekeken op het grote doek. Verrassend om te zien hoeveel creativiteit er is bij de jeugd.

De scholieren werden intensief betrokken bij het interview met Marie-Anne, door het oplezen van de vragen op de gekleurde papiertjes en door het stellen van eigen vragen. De middag werd georganiseerd om de winnaar bekend te maken van het mooiste filmpje.

De publieksprijs werd in de wacht gesleept door leerlingen van de Waerdenborch uit Goor met “Jan en Kids” een filmpje van 53 seconden gemaakt door negen scholieren. Heel knap om in een kleine minuut een verhaal te filmen, inclusief aankondiging en aftiteling.

De prijs van de jury ging naar een groep van zes scholieren die in de bibliotheek van Rijssen/Holten hun film maakten met als titel “De roof van de kluis”, een film van 1.28 minuut.

Alle andere 10 genomineerde film ontvingen de tweede prijs.

De organisatie werd op het eind heel kort in het zonnetje gezet met vooral dank aan Emma Bouman van Filmhub Oost die veel werk verrichtte binnen de organisatie en die de hele middag op een aangename manier presenteerde.

De datum voor het tweede Twents Jongeren Filmfestival is vastgelegd op vrijdag 18 november, weer in een weekend met veel film.

Twents Festival van de Korte Film heet nu TWENTE SHORT.

Meer informatie over dit bijzondere filmfestival is te vinden op de website van Filmhuis Oldenzaal: filmhuisoldenzaal.nl/twenteshort/

PROMO TWENTE SHORT 2021

Dennis Alink